İçeriğe geç

Okçuluk

Anka Okçuluk

Okçuluk Sporu

Türk Atlı Okçusu

İnsanlığın varoluşuyla eş zamanlı olarak ok ve yay insanla birlikte gelişmiştir. Ok ve yay; insanın silahı, arkadaşı, sırdaşı ve güvencesi olmuş, her uygarlık ok ve yayı biraz daha geliştirmiş, günümüze kadar getirmişlerdir. Ama temelde çalışma prensibi değişmemiştir; uygun kalınlıkta ve uzunlukta düz bir ağaç dalını hafif eğip, iki ucundan bir sicimle gergin olarak bağlayıp, daha ince ucu sivriltilmiş uygun uzunluktaki düz bir dalıda sicimin üstüne yerleştirip, sicimi çekerek dalı gerip dalın esneme gücü sayesinde sivri uçlu dal parçasını uzağa fırlatmak, ok atmaktır.*
Okçuluk; insan, yay ve oktan oluşur, amaç uzaktaki hedefi vurmaktır. Okçuluk günümüzde son derece modern malzemelerle ve kurallar çerçevesinde yapılan olimpik bir spor dalıdır. Ok atmanın en çekici ve güzel tarafı uzaktaki bir cismi vurmanın hazzıdır. Ok atan kişi bedenini ve ruhunu eğitip; kendisini maksimum düzeyde kullanmasını öğrenir. Okçuluk sporu yapılırken ilk önce emniyet tedbirleri mutlaka alınmalı, kimseye zarar vermeyecek bir mekanda okçuluk çalışmaları yapılmalıdır. Okçuluk sporu günümüzde gelişmiş malzemelerle yapılmaktadır ve tekniğe dayalı bir spordur, bu nedenle ilk etapta tek başımıza ok atamayız mutlaka bir antrenöre ihtiyacımız olacaktır.
Dünya’ya okçuluğu öğreten Osmanlılar olmuştur. Avrupalı okçuların rekor ok atışları 300 m. iken, Osmanlılarda 600 m.ye ok atamayan okçu bile olamıyordu. Yıllarca Ok Meydanlarında talim yapılıp rekor ok atışları yapılmıştır. Osmanlılar zamanında kuralları konulup, bugünkü kulüp anlayışında dernekler kurulmuş, usta çırak ilişkisi esasına dayalı, hem sporcu hemde asker statüsünde okçu yetiştirilmiştir. Osmanlı yay ve okçuluk dükkanları yıllarca okçuluk malzemesi üretmişlerdir. Osmanlıların yaptıkları yay ve oklar günümüze kaynak olmuş; günümüzde kullandığımız yay ve oklar Osmanlılardan taklit edilerek yapılmıştır.
Günümüzde okçuluk sporu, açık hava okçuluğu ve salon okçuluğu olarak yaz kış yapılabiliyor. Açık hava okçuluk mesafeleri 30 m. ile 90 m. arasında değişmektedir. Salonda 18 m.den ok atışı yapılır. Tabii ki kurallara bağlı kalınarak yapılan okçuluk sporu olimpiyatlarda da yer almaktadır. Olimpik dalda Dünya’da en başarılı ülke Kore’dir.
Okçulukta yaş sınırı yoktur, 60 yaşında Dünya şampiyonu olmuş sporcular vardır, bu nedenle her yaş kesimi tarafından tercih edilir.
Okçuluk, Türklerin Ata sporudur; sahip çıkalım,kendimiz ok atalım, çocuklarımıza ok atmasını öğretelim. Tabii ki ilk önce emniyet tedbirlerimizi alarak… Saygılar.**

* Bu tanım Rıdvan UZUNTAŞ tarafından yapılmıştır.
** Bu yazıyı Rıdvan UZUNTAŞ yazmıştır. 

Anka Okçuluk Spor Kulübü

Anka Okçuluk Spor Kulübü, ülkemizde okçuluk sporuna verilen önemi artırmak ve bu spora gönül veren sporculara destek olmak amacıyla çalışmaktadır. Anka Okçuluk Spor Kulübü, bunun için yeni yetenekleri keşfederek ülkemize başarılar kazandıracak sporcular yetiştirmekte ve okçuluk sporuna olan ilgiyi artıracak organizasyonlar düzenlemektedir.

Sosyal Medya

İletişim