İçeriğe geç

Başlangıç Eğitimleri

Çocuklar İçin Okçuluk (8-14)

Anka Okçuluk’ta 8-14 yaş grubu çocukların katılabilecekleri takım sporcusu grupları oluşturduk. Bu gruptaki çocuklarımıza bireysel ve takım olarak mücadele etmeyi öğretiyoruz. Antrenmanlarda eğitmenlerimiz çocuklarımızı sürekli gözlem altında tutarak hızlı bir şekilde adaptasyonlarını sağlıyor ve tekniklerinin gelişmesine katkıda bulunuyor. Bu sayede çocuklar kendileri için oluşturulmuş antrenman alanında güvenli bir şekilde eğitim almış oluyorlar.  
Anka Okçulukta 8-14 yaş grubu çocukların katılabilecekleri hafta içi ve hafta sonu okçuluk antrenman saatleri mevcuttur. Bu saatlerde çocukların temel okçuluk tekniklerinin öğretimiyle, bu tekniklerin dinamik temellerini oluşturan dikkat, konsantrasyon, zamanı kullanma, karar verme, odaklanma, özgüven, sabır, düzgün duruş gibi özelliklerin çok yönlü gelişimi sağlanır.
Çocuklar için opsiyonel olarak haftada 1 veya 3 gün eğitime kabul etmekteyiz.  Birey ve takım sporcuları için okçuluk eğitimleri 1 seans başlangıç gruplarında 1,5 saat sporcu gruplarında 2 saat  sürmektedir. Her dersin ortasında 5 dakikalık bir su molası verilmektedir. 
Bu dönem çocukları, yeni beceriler kazanmaktan çok, daha önce kazandıkları temel becerileri daha akıcı ve doğru olarak ortaya koymaktan hoşlanırlar. Okçuluğu yalnızca bir spor dalı olarak görmek yanlıştır. Yani yalnız yay kullanma değil; aynı zamanda eğlence ve spor etkinlikleri açısından gönüllü katıldıkları bir faaliyet; oyun ve sosyal paylaşım aktivitelerini de kapsayan bir araç olarak benimsenmelidir. Bu dönemdeki gelişim hızı psikomotor olgunluğa ve duygusal etkinliklere bağlıdır.
Yedi yaşından on yaşına kadar olgunlaşmış olan temel becerilerini birleştirerek sporla ilgili becerilerde kullanmaya başlar. Kuvvet, dayanıklılık, denge, hedef alma, vücudu uygun pozisyonda tutma gibi özelliklerin gelişmesinde okçuluk sporunun etkisi büyüktür. Aynı anda; ayakları dengeli tutuş, vücuda verilen duruş, kolların pozisyonu ve doğru tutuş, hedef alma ve bırakış tekniği gibi becerileri kontrol etmeyi başarır. Başlangıçta karmaşık gibi görünen bu kazanımlar zamanla pratiğe dönüşür. Antrenmanlar sırasında sabırla çalışmayı, kendi bedenini kontrol etmeyi öğrenir. Başarıyı hedeflemeyi hayat felsefesi haline getirir. Bu yaş grubu çocuklar öğrenmeye ve yarışmaya isteklidirler. 
Okçuluk sporunda koordinatif yeteneklerin gelişimi hedeflenir. Tam olarak geliştirilmiş koordinatif yeteneklerin, sportif becerileri öğrenmedeki sürat ve niteliği olumlu yönde etkilediği kanıtlanmıştır. Ayrıca, insanın gelişim özellikleri doğrultusunda, koordinatif yeteneklerin gelişimi, 11-12 yaşlarına kadar %80’in üzerine erişmiş durumdadır. Bu eğitim verilmez ise, takip eden eğitim aşamalarında, optimal bir performans gelişimi sağlama olanağı hemen hemen hiç kalmaz. Bu aşamada; çok sayıda çocuğa spor sevgisi, spordan zevk alma ve spor yapma alışkanlığını kazandırmak için ağırlıklı olarak eğitsel oyunlara yer verilmelidir. Bu amaca uygun olarak temel disiplinlerin kazanımının yanında çeşitli etkinliklerde kulübümüz tarafından planlanmıştır.
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte insanların içlerine kapanık halleri göze çarpmaktadır. Bizleri büyükler olarak önemli görevler beklenmektedir. Çocuklara ve gençlere çevreleri ile nasıl uyumlu olacaklarını keşfetmelerini sağlamak onlara yapabileceğimiz en büyük iyiliktir. Okçuluk sporu ile çocukların kendilerine olan güvenlerini ve konsantre olabilme yeteneklerini arttırarak, psikolojik ve fizyolojik yönden sağlam bir yapıya kavuşmalarına yardımcı olacaktır. Her insanın içinde var olan enerjinin ortaya çıkartılıp doğru amaçlar için kullanılması, beden ve ruh uyumunun sağlanması okçuluğun hedefidir.

Gençler İçin Okçuluk (12-18)

Okçuluk, ergenlerde bireysel başarıyı takım ruhuna taşıyan çok yönlü bir spordur. Sakin mizaçlı ve dikkatini yoğunlaştırabilen. hedef odaklı çalışabilen çocuklara en uygun branş okçuluktur.
Okçuluk özellikle ergen, genç erişkinler için sağlığın pekiştirilmesi, hastalıklardan korunma ve psikososyal iyilik hali için kritik bir öneme sahiptir. Bu spor, dikkat gelişimi ve odaklanma için çok değerli veriler bulundurmaktadır. Öğrenciler okul ortamında dikkat dağıtıcı birçok etkenle baş edebilme, öğrenmeye odaklanma ve öğrendiklerini aktarma sırasında dikkat ve konsantrasyona ihtiyaç duyarlar. Eğitim ortamında içsel dürtüleri nedeniyle hareketli bir yapıya sahip olan çocukların okçuluk gibi durağan sporlara yatkın olmayacağı düşünülse de uygulamalarda tam tersi sonuçlar gözlenmiştir. Eğitilebilirliğine ve kontrollülüğüne bağlı olarak, hareketli çocukların dikkat dağınıklığı ve motivasyonu için de alternatif tedavi niteliğinde kullanılabilen okçuluk, iyi bir kontrol sistemi geliştirme yoludur.
Ergenlik döneminde yaşanan birçok kişilik probleminde, okçuluğun olumlu etkileri yadsınamaz. Bireysel olarak başlanan bu sporda kendi gelişimini gözleme ve kendini bir adım öne geçirmeye odaklanmasına yardımcı olacağından içsel sorunların farkına bile varmadan atlatacaktır. Bu sporla tanışan gençler ön planda teknik ekipmanlar, yarışmalar ve antrenmanlarla meşgul olurken arka planda kaliteli bir yaşam tarzına ve vizyona sahip olurlar. Sosyalleşmesinin yanında özgüven ve toplumda yer edinme gibi ihtiyaçlarını da karşılarlar. Fiziksel anlamda bu yaşlarda sık karşılaşılan skalyoz ve osteoperoz gibi kemik yapısı kaynaklı hastalıklarda önleyici ve iyileştirici etkiye sahiptir.

Anka Okçuluk Spor Kulübü'ne gelin.
Siz de vücudunuza hakim olmayı ve nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenin!

Anka Okçuluk Spor Kulübü

Anka Okçuluk Spor Kulübü, ülkemizde okçuluk sporuna verilen önemi artırmak ve bu spora gönül veren sporculara destek olmak amacıyla çalışmaktadır. Anka Okçuluk Spor Kulübü, bunun için yeni yetenekleri keşfederek ülkemize başarılar kazandıracak sporcular yetiştirmekte ve okçuluk sporuna olan ilgiyi artıracak organizasyonlar düzenlemektedir.

Sosyal Medya

İletişim